Bilgi-Paylasim Forum'a Hosgeldiniz,
Tüm Bilgileri Görmek icin,ve daha fazla forumdan yararlanmak yada faydalanmak icin Kayit Olmaniz Gerekmektedir.
Sizin'de Paylasmak istediginiz Bilginiz Varsa Buyrun,Paylasin,Tesekkür Ederiz.
Bilgi-Paylasim
Bilgi-Paylasim Forum'a Hosgeldiniz,
Tüm Bilgileri Görmek icin,ve daha fazla forumdan yararlanmak yada faydalanmak icin Kayit Olmaniz Gerekmektedir.
Sizin'de Paylasmak istediginiz Bilginiz Varsa Buyrun,Paylasin,Tesekkür Ederiz.
Bilgi-Paylasim
Würden Sie gerne auf diese Nachricht reagieren? Erstellen Sie einen Account in wenigen Klicks oder loggen Sie sich ein, um fortzufahren.
Uçuk Neden Çıkar? Çoğu insanın büyük derdi olan uçukğun çıkma sebebini biliyor musunuz ?
Pek çok sağlıklı insan tekrarlayan ağız yaralarından şikayetçi! Peki bu ağız yaralarının nedenlerini biliyor musunuz? En sık rastlanan tekrarlayan ağız yaraları uçuk ve aft (aftöz ülser)’dır. Ağızda görüldüğünde birini diğerinden ayırmak güçtür. Bu iki lezyonun nedeni ve tedavileri tamamıyla farklı olduğundan ayırımı çok önemlidir. Uçuk nedir? Bunlar sıklıkla dudakta görülen içi sıvı dolu kabarcıklara verilen genel bir addır. Ağızda özellikle dişetinde, sert damakta da görülebilirse de nadirdir. Uçuk genellikle ağrılıdır ve ağrı lezyonun ortaya çıkışından birkaç gün önce ortaya çıkar. Bu kabarcıklar saatler içinde patlayarak kabuklanır. 7-10 gün sürer. Nedenler: Uçuk bir herpes simpleks virüsünün aktif duruma geçmesi ile meydana gelir. Bu virüs, daha önce bu enfeksiyonu geçiren hastalarda sessiz ve sinsi bir şekilde bekler ve stres, ateş, travma, hormonal değişiklikler ve güneş ışığına maruz kalma gibi durumlarda aktif hale geçer. Tekrarlayan lezyonlar aynı yerde yerleşme eğilimindedir. Uçuk yayılabilir mi? Evet. Uçuk patladıktan tamamen iyileşene kadar ki süre enfeksiyonun yayılımı için en riskli dönemidir. Virüs gözlerinize, cinsel organlara ve diğer insanlara da bulaşabilir. Önleme önerileri: - Bir lezyon görüldüğünde ağız içi, burun içi, cinsel bölge gibi mukoz zarlar enfeksiyona karşı korunmalıdır. - Uçuğu sıkıştırıp patlatmayın. - Birine dokunurken ya da göz veya cinsel bölgelerinize dokunmadan önce ellerinizi dikkatlice yıkayın. Tüm uyarılara rağmen herpes virüsün uçuk olmadan da ulaşabileceği unutulmamalıdır. Tedavi Günümüzde kesin tedavisi yoktur ancak bu konuda yoğun çalışmalar yapılmaktadır. % 5 asiklovirli merhem gibi bir antiviral ajan kullanılabilir. Doktor ya da diş hekiminizden son gelişmeler hakkında bilgi almak için irtibat kurun. Aft nedir? Aft dilde, yumuşak damakta, dudak ve yanakların iç kısımlarında görülen küçük, yüzeyel ülserlerdir. Oldukça ağrılıdırlar ve 5-10 gün sürerler. Neden? Nedenleri hakkındaki eldeki en iyi kanıtlar stres, travma, asitli yiyecekler (domates, turunçgiller, vs.) gibi lokal tahriş edici maddelere maruz kalma gibi durumlarda lokal bağışıklık cevabında değişiklikler meydana gelmesidir. Aftöz ülser yayılabilir mi? Hayır. Nedeni bakteri ya da bir virüs olmadığı için lokal yayılımı ya da bir başkasına bulaşması söz konusu değildir. Tedavi Tedavi direkt olarak az önce bahsedilen rahatsızlık verici durumların ortadan kaldırılması ve enfeksiyondan korunma ile olur. Triamkinalon gibi haricen kullanılan bir kortikosteroid ilacı da yardımcı olur. Günümüzde kesin tedavisi bulunamamıştır. Diğer yaralar: İki haftadan uzun süren iyileşmeyen ağız yaralarında doktorunuza ya da diş hekiminize başvurmalısınız.
Dudakta Uçuk Neden Olur Uçuk Dudakta veya burun kenarında hafifçe sismis kırmızı ve agrılı bir leke seklinde beliren bir hastalıktır. Nedeni tükürükte bulunan bir çesit virüstür. Daha ziyade atesli hastalıklar ve soguk algınlıgı sırasında görülür. Tıp dilinde herpes simplex denir. Dudak veya burun kenarında meydana gelen kırmızı lekeler bir süre sonra su toplar küçük kabarcıkar meydana gelir. Birkaç gün sonra da sararırlar ve kabuk baglarlar. Herpes uçuk içi sıvı dolu vezikül. salgın menenjit Menegokok adı verilen bir çesit mikrobun; beyin zarına yerlesmesi ve orada iltihaplanmalar meydana getirmesi sonucu ortaya çıkan bulasıcı ve tehlikeli bir hastalıktır. Hastalık bogazlarında mikrop tasıyan hastalar veya kendileri hasta olmadıkları halde bogazlarında menenjit mikrobu tasıyan saglam kimseler tarafından bulastırılır. Hastalık çogu kere üsüme titreme ve atesin birdenbire yükselmesiyle baslar. Halsizlik basagrısı ve kusma görülür. Dudak ve burun deliklerinin kenarlarında uçuklar belirir. Gözlerini açmakta zorluk çeker. Bir süre sonra ensesi sertlesmeye ve basını öne egememeye baslar. Hiç vakit geçirmeden tedaviye baslamak sarttır. Aksi halde ölümle sonuçlanabilir. Bu günkü tedavi yöntemleri sayesinde hastanın saglıgına kavusması mümkündür. Salgın menenjit salgını sırasında saglıklı kimseler hastalarla görüsmemelidir. Kalabalık yerlere gidilmemelidir. Bütün vücudun özellikle agız ve burunun temiz tutulması gerekir.
Uçuk Neden Çıkar Diye Hiç Sordunuz Mu? Uçuklaya uçuklaya bir hal olan dudaklarımız belki de bıkmıştır şu sorundan. Uçuk gibi Allah belanı versin senin be! Aslında bir virüs olan uçuk dudağı yara yapar ve kaşındırır. Kesip atasımız gelir dudaklarımızı. Peki hiç uçuk neden çıkar diye sordunuz mu kendinize? Hayır, dimi?
Dudak Uçuğun tekrarlanmasını engelleyici kesin bir yöntem henüz bulunamamıştır. Bu yüzden uçuk tekrarlanarak çıkabilir.
Uçuk için en çok şikâyet ve en sık rastlanan insan vücudundaki yer dudak çevresidir. Stresten uzak durmak, fazla güneşlenmemek, iyi bir şekilde beslenmek gereklidir. Dudak Uçukları için doktor tavsiyesinde ilaçlar kullanılabilir. Dudak uçuklaması sıklıkla karşılaştığımız problemler arasındadır.
Dudak uçuklamasının birçok nedeni bulunmaktadır. Travmalar : Dudağın maruz kaldığı bazı travmalar aynı zamanda uçuklara da neden olur. Stres : Dudak uçuklamasının en büyük nedeni strestir. Stresli bir hayat birçok probleme neden olabilmektedir. Dudak uçuklamasıda bunlardan birisidir. Hormonal Nedenler : Bazı hormonlardaki düzensizlikler dudak uçuklamasına neden olur. Yorgunluk : Yorgunlukta dudak uçuklamasının nedenleri arasında sayılır. Güneş Işığı : Güneş ışığı da bazı kişilerde dudak uçuklamasına neden olabilmektedir. Korku : Bazı kişiler korktuğunda dudaklarında uçuk oluşabilir. Bu saydığımız nedenler virüsü aktif hale getirerek uçuğa neden olur.
Dudak Uçuğuna Kesin Çözüm, Dudak Uçuğunun Tedavisi Dudak uçuğu nedir, Dudak uçuğu nasıl geçer Dudak uçuğu bulaşıcımı Uçuk nedir
Uçuk genellikle dudak, ağız ve burun delikleri çevresinde çıkanHerpes Simplex adı verilen virüsün sebep olduğu hastalıktır. Yapılan araştırmalar, dünya nüfusunun %80′inin yaşamları boyunca en az bir defa uçuk geçirdiğini göstermektedir. Günümüzde Türkiye’de her yıl 8 milyon kişinin uçuk nedeniyle sıkıntı ve acı çektiği tahmin edilmektedir.
Uçuğun Belirtileri ve Oluşum Evreleri Nelerdir? Uçuk çıkacak bölgede 0-24 saat önceden gıdıklanma, karıncalanma, kaşınma, yanma, sızlama hissedilir. Bunu o bölgenin kızarması, şişmesi ve daha sonra da içi sıvı dolu kabarcıkların ortaya çıkışı izler. Bu kabarcıklar konuşurken, gülerken, yiyip içerken acı ve ızdırap verir. Kabarcıklar patlayarak ülserler oluşur ve bu dönemde uçuk cok ağrılıdır. Zamanla kuruyup çatlar, sızıntı yapar ve açılarak görüntüyü bozan çirkin bir yara haline gelir. Kabuklanma başladığında uçuk küçülmeye başlar. İyileşme döneminde uçuk üstünde oluşan kabuk düşer, yerine kuru ve gergin bir doku oluşur. Uçuk Bulaşıcı mıdır? Nasıl Bulaşır? Uçuk, ön belirtileri ile açık yaranın kapanması süresi arasında bulaşıcıdır. Uçuğu olan bir kişinin kullandığı havlu, bardak, çatal, kaşık vb. eşyalarla ve uçuklu kişinin öpmesi sonucu bulaşır. Eğer uçuğa dokunulursa yüzün diğer bölümlerine, göze ve vücudun diğer bölgelerine (genital bölge gibi) de bulaştırılabilir. Uçuk virüsü (Herpes simplex) ile insan genellikle ilk defa küçükken (0-5 yaş) tanışır. Uçuğu olan aile bireylerinden birinin “sevgi dolu” öpücüğü sonucunda uçuk virüsü vücuda girer. Dudak Uçuğuna Kesin Çözüm Dudaklarınızı aşırı soğuk ya da sıcaktan olabildiğince uzak tutun. Onları dağa çıktığınızda atkıyla, plajda ise yüzünüzü kapatan geniş bir şapkayla dış etkenlerden koruyabilirsiniz. Suna Dumankaya’nın Dudak Uçuklaması İçin Önerileri; Çeyrek limon,1 çay kaşığı şap ve 2 damla zeytinyağı karıştırılarak uçuk meydana gelen bölgeye sürülmesi önerilmektedir.
Uçuk Nedir Nasıl Korunulur
Uçuk genellikle dudak, ağız ve burun delikleri çevresinde çıkan Herpes simplex adı verilen virüsün sebep olduğu hastalıktır. Uçuk Nedir? Uçuk genellikle dudak, ağız ve burun delikleri çevresinde çıkan Herpes simplex adı verilen virüsün sebep olduğu hastalıktır. Yapılan araştırmalar, dünya nüfusunun %80′inin yaşamları boyunca en az bir defa uçuk geçirdiğini göstermektedir. Günümüzde Türkiye’de her yıl 8 milyon kişinin uçuk nedeniyle sıkıntı ve acı çektiği tahmin edilmektedir. Uçuğun Belirtileri ve Oluşum Evreleri Nelerdir? Uçuk çıkacak bölgede 0-24 saat önceden gıdıklanma, karıncalanma, kaşınma, yanma, sızlama hissedilir. Bunu o bölgenin kızarması, şişmesi ve daha sonra da içi sıvı dolu kabarcıkların ortaya çıkışı izler. Bu kabarcıklar konuşurken, gülerken, yiyip içerken acı ve ızdırap verir. Kabarcıklar patlayarak ülserler oluşur ve bu dönemde uçuk cok ağrılıdır. Zamanla kuruyup çatlar, sızıntı yapar ve açılarak görüntüyü bozan çirkin bir yara haline gelir. Kabuklanma başladığında uçuk küçülmeye başlar. İyileşme döneminde uçuk üstünde oluşan kabuk düşer, yerine kuru ve gergin bir doku oluşur. Uçuk Bulaşıcı mıdır? Nasıl Bulaşır? Uçuk, ön belirtileri ile açık yaranın kapanması süresi arasında bulaşıcıdır. Uçuğu olan bir kişinin kullandığı havlu, bardak, çatal, kaşık vb. eşyalarla ve uçuklu kişinin öpmesi sonucu bulaşır. Eğer uçuğa dokunulursa yüzün diğer bölümlerine, göze ve vücudun diğer bölgelerine (genital bölge gibi) de bulaştırılabilir. Dikkat ! Uçuk Bulaşıcıdır. Uçuk virüsü (Herpes simplex) ile insan genellikle ilk defa küçükken (0-5 yaş) tanışır. Uçuğu olan aile bireylerinden birinin “Sevgi dolu” öpücüğü sonucunda uçuk virüsü vücuda girer. Çoğunlukla farkedilmeyen küçük kızarıklıklar şeklinde ortaya çıkar; ağız içi, diş etleri ve dudaklar (gingivostomatit) enfekte olur. Ama kimi hassas bünyelerde ciddi enfeksiyonlar şeklinde de görülebilir. Tıbbi yayınlar arasında uçuklu bir kişiden bulaşan virüs sonucu yeni doğan ölümlerine ait vakalar vardır. Uçuğa dokunulmamalıdır. Dokunulursa eller çok iyi yıkanmalıdır. Uçukluyken kesinlikle gözlere dokunmaktan kaçınılmalıdır. Bayanlar makyajlarını temizlerken dikkat etmelidir. Özellikle bebekler, çocuklar ve diğer insanlar öpülmemelidir, yakın temastan kaçınılmalıdır. Uçuklu insanın kullandığı havlu, bardak, çatal, kaşık vb. eşyalar ayrılmalı ve başkalarının kullanmasına izin verilmemelidir. Uçuk ve uçuk yarasının kabuğu ile oynanmamalıdır. (Parmaklara uçuk virüsü bulaştırılır, aynı zamanda uçuk yarasına da diğer mikroplar bulaştırılmış olur). Uçuk Neden Nükseder / Tekrarlar? Uçuğa neden olan Herpes simplex virüsü vücuda girip ilk enfeksiyonunu yaptıktan sonra o bölgeye yakın sinir düğümüne yerleşir ve uçuk oluşmasını tetikleyen faktörler devreye girene, yani vücudun zayıf düştüğü ana kadar orada kalır. Uçuk Oluşumunu Tetikleyen Faktörler Nelerdir? Stres Ateş, soğukalgınlığı, grip Aşırı güneş ışınları ve ultraviyole ışınlar Hormonal değişimler (hamilelik, adet dönemi) Aşırı yorgunluk ve uykusuzluk Dişe yapılan müdahaleler (diş çekimi dolgu vb.) Diğer enfeksiyonlar Aşırı alkol Uçuktan Nasıl Korunulur? Öncelikle uçuğun nüks etmesine sebep olan durumlardan sakınmak gerekir. Strese bağlı olarak gelişiyor ise; stresimizi azaltacak gevşeme tekniklerini öğrenmek. Yorgunluk ve uykusuzluk sebep ise; dinlenmek ve iyi uyumak. Güneş sebep oluyor ise; dudaklar için koruyucu krem ya da yüksek koruma faktörlü güneş yağı kullanmak ve şapka ile yüzü güneşten korumak gerekir. Tüm alınan önlemlere rağmen uçuk yine de nüksedebilir. Ön belirtiler (karıncalanma, kaşınma, yanma, sızlama) hissedildiğinde o noktaya kısa aralarla bir antiviral krem uygulamak gerekir. Uçuk ya hiç çıkmayacaktır ya da çıksa bile hafif seyredecektir. Eğer bağışıklık sisteminiz zayıfsa veya sıklıkla uçuk geçiriyorsanız doktorunuzla görüşerek antiviral tabletlerden koruyucu olarak yararlanılabilinir. Uçuktan uzak kalabilmek için sağlıklı beslenmek de önemli. Yapılan araştırmalar bazı yiyeceklerin uçuk oluşumunu azaltırken, bazılarının da uçuğun tekrarlanmasını kolaylaştırdığını göstermektedir. Araştırmacılar diyet yapanlarda uçuk virüsünün harekete geçmemesi için Lisin içeren besinleri almalarını, Arjinin içeren besin maddelerinden de uzak durmalarını önermektedirler. Bu amaçla diyetlerde Lisin içeren tavuk, patates, süt, bira mayası, fasulye ve balık besinleri alınmalı, Arjinin içeren çikolata, yer fıstığı, bira, üzüm, mısır gevreği gibi yiyeceklerden uzak kalınmalı.